OPENING NIEUWE TANDARTSPRAKTIJK JANUARI 2024!
Als er te veel eigen tanden verloren zijn gegaan, kan dit aanleiding geven tot kauwproblemen of soms ook esthetisch storend zijn. De meest comfortabele oplossingen kunnen dan gerealiseerd worden door gebruik te maken van tandimplantaten.
Tandheelkundige implantaten zijn in feite titanium schroefjes, die in het bot onder het tandvlees worden vast geschroefd. Nadat ze de tijd hebben gekregen om in het kaaksbot vast te groeien, wordt er op de kunstwortels een kroon of een brug vastgemaakt om aldus de verloren gegane tanden te vervangen. Implantaten kunnen ook dienen als basis waarop uitneembare protheses vast geklikt worden.
Er bestaan vaste of uitneembare oplossingen. Beide oplossingen hebben hun voordelen. Een vaste brug voelt namelijk als je eigen tanden, terwijl een uitneembare prothese op implantaten stabiel vastklikt wat zorgt voor een hoog comfort. (zie slider met voorbeelden ) Een tandimplantaat kan ook de basis zijn voor ontbrekende tanden. Zo is een volledige comfortabele tandvervanging mogelijk. Bovendien moeten aanwezige gezonde tanden en kiezen niet afgeslepen worden, wat wel het geval is bij klassiek brugwerk.
Hier voert de tandarts een gericht onderzoek uit en wordt de specifieke situatie aan de patiënt uitgelegd. We beschikken over een 3D conebeam RX toestel om te weten welke schroefjes ideaal kunnen geplaatst worden. Aan de hand van de verzamelde informatie maakt de tandarts een behandelingsplan op.
Doordat alles goed voorbereid werd, is dit een vrij eenvoudige ingreep die gebeurt onder plaatselijke verdoving. Wanneer de verdoving is ingewerkt, zal er een klein sneetje worden gemaakt in het tandvlees, zodat we het kaakbot kunnen bereiken. Met een sequentie van boortjes wordt een cylindertje uit de kaak geboord en nadien wordt er met zeer zachte kracht een cylindervormig schroefje ingeplaatst dat stabiel past in de preparatie. De eerste dagen na deze ingreep kan je kaak nog wat gezwollen zijn. Met pijnstillers en ontstekingsremmers kan je dit goed onder controle houden. (zie info nazorg )
Deze periode varieert van drie tot zes maanden en is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de tandpositie en het type implantaat. Het bot groeit vast tegen het implantaatoppervlak en op deze wijze wordt een implantaat een eenheid met hat kaaksbot. Dit biologisch proces moemen wij INTEGRATIE van het implantaat. In de tussentijd kan onze tandarts een voorlopig gebit plaatsen.
Van zodra jouw tand implantanten goed zijn vastgegroeid en je nieuwe tanden klaar zijn, plaatsen we de definitieve tandprothese. Dit hertsel gebeurt ook in een aantal technische tusse,nstappen en neemt gemiddeld een 5-tal weken in beslag. Het restauratieve werk op implantaten dient goed te onderhouden te worden en vereist een strikte 6-maandelijkdse controle. Belangrijk zijn de aangeleerde poetsmethode en ook de controle van de tandcontacten en pasvorm van uitneembare voorzieningen vragen opvolging.
Implantaten worden in het kaaksbot geplaatst en soms moet dit kaaksbot behandeld worden om het plaatsten van een implantaat mogelijk te maken. Dit kan soms de totale behandeltijd verlengen. De ingreep zelf duurt, afhankelijk van het aantal implantaten tussen de 45 minuten en 1,5 uur. Bij een implantaat in de onderkaak kan zal de ingroeitijd gemiddeld 3 maanden duren, terwijl dit bij de bovenkaak gemiddeld 6-8 maanden kan zijn. Op het ogenblik dat de implantaten geplaatst worden kan men inschatten hoe lang de ingroeifase zal duren.
Aangezien elke behandeling en patiënt anders is, is het moeilijk om één vaste prijs te geven. Na het vooronderzoek en het opstellen van het behandelingsplan kunnen we een gedetailleerde prijs meegeven. Informeer ook steeds bij je ziekenfonds of je aanspraak maakt op een gedeeltelijke terugbetaling.
In 95% van de gevallen zijn implantaten een succes: de implantaten groeien goed vast en blijven duurzaam. Heel uitzonderlijk gebeurt het dat een implantaat niet vastgroeit. De tandarts verwijdert dan het implantaat en na een genezingsperiode wordt - onder garantie - een nieuw implantaat geplaatst. Omdat problemen met implantaten vaak het gevolg zijn van roken, slechte mondhygiëne of het gebruik van bepaalde medicatie, benadrukken we - voor de start van de behandeling - het belang van stoppen met roken en een goede mondhygiëne.